Skip to main content

10 hurtige om fisk, når du er gravid eller ammer

Må jeg spise almindelige fisk og skaldyr som torsk, rødspætte og rejer?

Svar: Ja, du skal endelig spise fisk, når du er gravid eller ammende. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du spiser 350 gram fisk om ugen – heraf ca. 200 gram fed fisk.

Må jeg spise sushi, når jeg er gravid?

Svar: Du kan sagtens spise sushi fra restaurant eller take-away. I Danmark er der lovgivning, der stiller krav om, at al fisk til sushi skal have været frosset ned ved -20°C i mindst 24 timer. Nedfrysningen dræber eventuelle parasitter.

Hvis du selv vil afprøve dine sushi-kundskaber, skal du derfor selv sørge for at fryse fisken. Eller du kan bede din fiskehandler om fisk, der har været frosset ned, som du kan bruge til sushi.

Undgå sushi med store rovfisk, som fx tun, helleflynder og haj. 

Jeg er vild med makrel i tomat. Tæller det med i to gange om ugen?

Svar: Fiskekonserves som makrel i tomat, dåsetun, marinerede sild, sildepostej etc. tæller også med i det store regnskab.

Du skal have 350 gram fisk om ugen. Hvis du spiser fisk hver dag til frokost, kommer du nemt op på halvdelen af den mængde.

Må jeg spise laks?

Svar: Langt det meste af den laks, du finder i detailhandlen, er opdrætslaks, som du uden problemer kan spise rigeligt af ifølge Fødevarestyrelsens anbefaling om 350 gram fisk. Variér mellem fede og magre arter, og sørg for at spise ca. 200 gram fed fisk om ugen.

Laks fra Østersøen og den Botniske Bugt kunne tidligere have et for højt indhold af miljøgifte, på grund af forurening i disse farvande. I dag er der indført forbud imod fiskeri af store laks over 6 kg. Mindre laks kan spises uden problemer. Som gravid eller ammende kan du derfor roligt spise laks fra Østersøen ifølge Fødevarestyrelsens anbefaling.

Jeg elsker blåmuslinger, men må jeg stadig spise dem når jeg er gravid?

Svar: Hvis skaldyrene er varmebehandlet, er der ingen fare for bakterier, så nyd du bare dine blåmuslinger.

Må jeg spise rovfisk?

Svar: Kvinder, der planlægger graviditet, er gravide eller ammer og børn i alderen 3-14 år bør ikke spise udskæringer af de store rovfisk, da de kan have et højt indhold af kviksølv.

Rovfisk er fx rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og tun som fx tunbøffer.

Ved selv et relativt lille indtag af store rovfisk kan man få kviksølv i skadelige mængder, hvilket kan skade udviklingen af fostres og børns hjerner. 

Må jeg spise dåsetun?

Svar: Dåsetun har typisk et lavt indhold af kviksølv, da de som regel er fremstillet af små tunfisk. Der er dog undtagelser, hvor dåsetunen kommer fra større fisk som fx hvid tun eller albacoretun, som derfor kan have et større indhold af kviksølv.

Gravide, ammende og børn mellem 3-14 år anbefales derfor højest at spise 1 almindelig dåsetun om ugen og ikke spise dåser af hvid tun eller albacoretun.

Hvis jeg ikke spiser fisk, kan jeg så spise fiskeoliekapsler?

Svar: Hvis du slet ikke spiser fisk, er fiskeoliekapsler et godt alternativ. Men husk, med fiskeoliekapsler får du ikke fiskens gode vitaminer og mineraler.

Er der noget, jeg bør være særlig opmærksom på med hensyn til fisk?

Svar: Når du er gravid, skal du altid huske at tilberede fisken ved enten at dampe, stege, ryge eller fryse den, således at eventuelle bakterier og parasitter i fiskekødet undgås.

Desuden er det særligt vigtigt, at du overholder opbevaringstemperaturen, samt holder øje med holdbarhedsdatoen, da du som gravid er særlig sårbar overfor eventuelle bakterier. Gå udenom rovfisk.

Må jeg spise fisk, når jeg ammer?

Svar: I ammeperioden gælder de samme kostråd, som under en graviditet. Det er vigtigt at spise sundt og varieret, fordi maden skal dække både din og dit barns ernæringsmæssige behov.