Danske rejer er klimavenlig superfood
Vil du leve sundt og samtidig gøre noget godt for klimaet, så spis danske rejer. Danske, ferske rejer sætter nemlig kun et minimalt klimaaftryk, og så er de både kaloriefattige og propfulde af næringsstoffer.
Rejer kan spises i mange lækre varianter, men selvom Danmark er omgivet af vand, så fylder rejer – og fisk og skaldyr i det hele taget - kun meget lidt i de danske køkkener.
Fødevarestyrelsen anbefaler at spise 350 gram fisk og skaldyr om ugen i de officielle kostråd. Og det er ikke kun Fødevarestyrelsen, der vil have os til at spise mere fisk og skaldyr.
Jonas Folsø Nielsen er salgsdirektør i Launis, Danmarks største producent af rejer, og han har en mission om at gøre noget ved danskernes fiskevaner:
”Jeg vil meget gerne have danskerne til at spise mere fisk og meget gerne nogle flere rejer. Rejer er en rigtig superfood. De indeholder ingen fedt eller kulhydrater, kun masser af protein og næringsstoffer som Omega3-fedtsyrer, B12-vitaminer og D-vitaminer,” siger han og tilføjer: ”Og så smager de bare brandgodt."
Vælg ferske rejer
Det er ikke bare sundt for kroppen at spise rejer. Det er også godt for miljøet - særligt hvis rejerne er ferske.
Ferske rejer udleder nemlig kun 3.0 kg CO2-ækv. Til sammenligning udleder oksekød 13,9 CO2-ækv, ifølge Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug. Generelt har flere typer af fisk og skaldyr et lavt klimaaftryk.
Samtidig smager ferske rejer, ifølge Jonas Folsø Nielsen, bare meget bedre:
”Vores rejer er ikke frosset ned, men har ligget i lage og har derfor en meget lækrere konsistens og meget mere smag end de frosne.”
De danske rejer, som sælges hos Launis, er Skagen-rejer. I Danmark findes der herudover kun Rømø-rejer og fjordrejer.
Spis dansk
En stor del af de rejer, der ender på danskernes middagsborde er fragtet langvejs fra. Og det er en skam, siger Jonas Folsø Nielsen:
”Min primære mission er at få de danske rejer spist i Danmark. Det er dårligt for miljøet og ulogisk at spise så mange importerede rejer, når vi har vores egne.”
Lige nu eksporterer Launis mange af deres rejer, men de ville foretrække at afsætte dem til danske forbrugere.
”Det ville være langt mere miljørigtigt, hvis vi solgte vores rejer til danskerne. For når vi eksporterer dem, skal de fryses og fragtes, og så stiger klimaaftrykket.”
Prøv f.eks. en agurk- og ærtesuppe med ferske danske rejer.
Tabellen viser fødevarernes klimaaftryk som kg CO2 fra produktion af 1 kg fødevare inklusive alle led i fødevarekæden.
Kilde: Mogensen et al. (2016). Tabel over fødevarers klimaaftryk